Jdi na obsah Jdi na menu
 

Činnost Sdružení občanů Skočic v r. 2015

27. 4. 2016

Putování na hrad Roupov

Již 3. 1. 2015 jsme se společně vydali k sousedům – pro 25 turistů byl přichystán  velmi poutavý výklad velkého znalce a milovníka jedinečné roupovské památky pana Josefa Babky ml.             

01--1-.jpg

   

 

Prohlídka byla ozvláštněna i buřtíky opečenými přímo v původní černé kuchyni. První novoroční putování jsme ještě zhodnotili v bistru p. Stojanoviče, kde také pokračovalo zajímavé povídání o historii, seznámili jsme se i s nákresy hradu. Akce se líbila jak malým badatelům středověku, tak i zkušeným výletníkům.

02--1-.jpg

 

 

Brigády na „Bobří stezce“

V tomto roce jsme dvakrát zorganizovali brigádu na úklid v okolí rybníka na tzv. Bobří stezce. Termíny: 21. 3. a 27. 9. 2015, počet brigádníků kolem 10, zaměřili jsme se především na shrabání listí, vysekání suché trávy a odstranění náletových křovin a stromků. 

03--1-.jpg

 

 

Naučná stezka Bijadla u Merklína (11. 4.)

Sobotního výletu se účastnilo 26 členů či přátel sdružení. První kratičkou zastávku jsme udělali u slavného merklínského krokodýla, který se již dlouho musí obejít bez vody.

Ale hlavním cílem putování byla prohlídka NS Bijadla se zasvěceným a láskyplným výkladem majitele p. Josefa Jindry. Návštěvu si opravdu užili malí i velcí – od zajímavostí o přírodě, přes setkání s živými zvířaty, včetně možnosti krmení, až po malé občerstvení u táboráku. Akce se opravdu vydařila!

04--1-.jpg

 

05--1-.jpg

 

06--1-.jpg

 

 

Vycházka s ornitologem (23. 5.)

Další velmi zajímavou akcí bylo setkání s p. Václavem Kovářem z Nepomuku, sympatickým ornitologem, jenž nás zavedl do světa ptáků, kteří žijí prakticky všude kolem. Nechybělo kroužkování, vypravování o životě ptactva, o nezbytné ochraně apod.

Dopolední akce se zúčastnilo bezmála 40 osob, vedle domácích, dorazila mj. i početná skupina turistek z FN Plzeň. Tyto velmi nadšené dámy ještě vřele uvítaly nabídku kronikářky obce p. Jarolímové nahlédnout do naší novorománské kapličky.

Pozn.: Podobný náhled do života ptactva se prý pořádá v rámci kraje pouze  na 4-5 místech ročně.

07--1-.jpg

 

 

08--1-.jpg

Ornitolog pan Václav Kovář.

 

 

 

Výstava fotografií pod širým nebem – „Skočice včera a dnes“ (červen)

Velmi rádi jsme pomohli uvést v život výborný nápad pí Jarolímové s výstavou starých či starších snímků domů naší obce. V ulicích vesnice jsme rozmístili více než 60 tabulek s původními fotkami mnoha stavení. Projekt měl silnou kladnou odezvu nejen u místních obyvatel, ale ještě nyní po pěti měsících se návštěvníci naší obce pídí po významu tabulek a velmi chválí dobrou myšlenku. Děkujeme, Maruško, za Skočice!

 

Talentcup Skočice  (3.10.)

Již podruhé jsme se stali spolupořadateli cyklistického závodu pro mladé talenty. Hlavním organizátorem akce je přeštický cyklistický oddíl v čele s p. Hrádkem. Velký dík patří také pů Vladimíru Vácovi za přípravu trati a zabezpečení zázemí pro celou akci. Na trať  postupně vyjelo 120 závodníků všech věkových kategorií.

Nutno ještě podotknout, že během slavnostního vyhlášení celého seriálu 14. 11. v Příchovcích byla naše skočická trať zvolena za nejlepší (a to samými mladými závodníky)! Krásná odměna pro všechny, kdož pomáhali.

09--1-.jpg

 

 

10--1-.jpg

Zleva pánové Jaroslav Matas, Josef Hrádek (hlavní organizátoři závodů) a pan místostarosta  MěÚ Přeštice Marek Krivda. 

 

11--1-.jpg

 

 

Skočická tvrz – přípravná jednání

Během října a listopadu jsme vstoupili do jednání o tvrzi ve Skočicích s Městem – jako majitelem, zástupcem NPÚ v Plzni a vedoucí památkového odboru MěÚ v Přešticích.

Sdružení by rádo v červnu 2016 připravilo na místě kulturní akci pro celou rodinu.

Po nutných úředních peripetiích se musíme s velkou chutí pustit do rekultivace lokality, samozřejmě pod odborným dohledem archeologa a odboru životního prostředí MěÚ.

A zde bude potřeba každé ochotné a pracovité ruky!

12--1-.jpg

Pozn.: fotografie již z průběhu prací na tvrzišti – jaro 2016.

 

 13--1-.jpg

 

 

Adventní jarmark

     Společně s paní kronikářkou a samozřejmě žáky a učitelkami ZŠ a MŠ jsme připravili

již 3. ročník adventního jarmarku. Dveře kaple se otevřely 5. a 6. 12. odpoledne a tradiční zpívání se rozeznělo v úterý 8. 12. Letos přispělo svými výrobky 14 tvůrců a nemohly chybět ani originální nápady realizované dětmi ze školy. Půvabné prostory naší kaple ozdobily krásné obrazy a keramické artefakty vytvořené žáky výtvarného oboru ZUŠ Přeštice vedeného  p. Janou Boškovou. Pro návštěvníky bylo přichystáno i malé občerstvení. Jsme opravdu rádi, že si vánoční jarmark nachází stále více a více příznivců nejen mezi skočickými spoluobčany. Všichni výrobci a účinkující dostali na památku drobný dárek – keramický zvoneček s vyobrazením naší kaple.

14--1-.jpg

 

 

Účinkující děti ze ZŠ Skočice.

Účinkující děti ze ZŠ Skočice.

 

 

Pěvecký sbor při ZŠ Josefa Hlávky Skalka se svojí vedoucí Mgr. S

Pěvecký sbor při ZŠ Josefa Hlávky Skalka se svojí vedoucí Mgr. Strakovou. 

 

                                                                        

Zpracovala Alena Vozárová, předsedkyně SOS