Jdi na obsah Jdi na menu
 

Putování na Skočickou mýť 24.5.2014

24. 5. 2014

Putování na Skočickou mýť

  Na sobotní odpoledne 24. 5. 2014 zorganizovalo Sdružení občanů Skočic výlet pro malé i velké turisty do blízkého okolí vísky. Početná skupinka 34 účastníků (a 3 psí kamarádi) se vydala z Pajzovny k severnímu okraji obce k potoku, dále kolem bývalé cihelny územím vedeným jako biokoridor až k lesu V jamách.

rozhledna.jpg     Cílem cesty byl nejvyšší vrchol nacházející se v lese západně od naší obce, jenž nese

v mapách označení Skočická mýť (výška 505,8 m). Na tomto kopci stávala v 50. a na poč. 60.  let minulého století dřevěná rozhledna sloužící geodetům či kartografům při zaměřování. Podařilo se nám vypátrat snímky tohoto objektu u paní M. Kalčíkové z Horušan. Někteří pamětníci nám vyprávěli vzpomínky z dětství vonící klukovským dobrodružstvím,  v pozdějších letech i prvními   láskami.

     Děti cestou se zájmem plnily zajímavé úkoly, které pro ně připravily skautky ze skautského střediska Přeštice. A protože nám během putování vyhládlo, s chutí jsme si pod Pahorkem opekli buřty a pobavili se u táboráku. Přestože s námi celé odpoledne sv. Petr trochu laškoval, déšť nás skropil pouze v úvodu příjemného sobotního výletu. Již se těšíme na další podobnou akci a pevně věříme, že z putování na Skočickou mýť se stane hezká tradice. Vyhlásili jsme též fotosoutěž o nejzajímavější snímky z akce, které si můžete prohlédnout na webových stránkách sdružení.

          Závěrem si dovolujeme oslovit pamětníky, zda by mohli doplnit zatím kusé informace o zmiňované rozhledně (fotografie, rozměry, přesná datace stavby apod.).

 Kontakt:  sdruzeniskocice@gmail.com, popř. adresa: Skočice 45.  Děkujeme. 

                                                                                                                      Členové SOS

foto_putovani_2014-crop.jpg