Putování na Skočickou mýť 24.5.2014

24. 5. 2014

Putování na Skočickou mýť

Na sobotní odpoledne 24. 5. 2014 zorganizovalo Sdružení občanů Skočic výlet pro malé i velké turisty do blízkého okolí vísky. Početná skupinka 34 účastníků (a 3 psí kamarádi) se vydala z Pajzovny k severnímu okraji obce k potoku, dále kolem bývalé cihelny územím vedeným jako biokoridor až k lesu V jamách.

rozhledna.jpg     Cílem cesty byl nejvyšší vrchol nacházející se v lese západně od naší obce, jenž nese

v mapách označení Skočická mýť (výška 505,8 m). Na tomto kopci stávala v 50. a na poč. 60.  let minulého století dřevěná rozhledna sloužící geodetům či kartografům při zaměřování. Podařilo se nám vypátrat snímky tohoto objektu u paní M. Kalčíkové z Horušan. Někteří pamětníci nám vyprávěli vzpomínky z dětství vonící klukovským dobrodružstvím,  v pozdějších letech i prvními   láskami.

Děti cestou se zájmem plnily zajímavé úkoly, které pro ně připravily skautky ze skautského střediska Přeštice. A protože nám během putování vyhládlo, s chutí jsme si pod Pahorkem opekli buřty a pobavili se u táboráku. Přestože s námi celé odpoledne sv. Petr trochu laškoval, déšť nás skropil pouze v úvodu příjemného sobotního výletu. Již se těšíme na další podobnou akci a pevně věříme, že z putování na Skočickou mýť se stane hezká tradice. Vyhlásili jsme též fotosoutěž o nejzajímavější snímky z akce, které si můžete prohlédnout na webových stránkách sdružení.

Závěrem si dovolujeme oslovit pamětníky, zda by mohli doplnit zatím kusé informace o zmiňované rozhledně (fotografie, rozměry, přesná datace stavby apod.).

Kontakt:  sdruzeniskocice@gmail.com, popř. adresa: Skočice 45.  Děkujeme.

Členové SOS

foto_putovani_2014-crop.jpg