Jdi na obsah Jdi na menu
 

Skočické setkání s ornitologem

23. 5. 2015

Skočické setkání s ornitologem

 

Sdružení občanů Skočic připravilo na sobotu 23. května procházku se sympatickým mladým mužem, ornitologem Václavem Kovářem z Nepomuku. Ukázalo se, že o akci je velký zájem nejen mezi domácími přáteli sdružení, ale dorazila mj. i velmi početná skupina turistek z FN v Plzni. Podobný náhled do života ptactva se prý pořádá v rámci kraje pouze

na 4 – 5 místech ročně.

Pan Kovář nachystal zrána na Bobří stezce u rybníka odchytové sítě a po osmé hodině vše mohlo začít. Odborník nám podrobně vylíčil jednotlivé životní etapy mnoha druhů ptáků obývajících naše louky, křoviska či lesy. Připomněl jejich hnízdění, starost o potomky, početní stavy, přirozené predátory, ale upozornil i na neblahý vliv civilizace. Dále hovořil

o systému kroužkování, o jeho významu při pozorování života opeřenců. Vše nám také prakticky předvedl na odchycených jedincích, kterými byli vrabci polní, sýkory modřinka i koňadra, pěnkava a zlatým hřebem dopoledne byl exemplář zřejmě samečka strakapouda velkého, u něhož pan Kovář vypátrat i dutinu v kmeni stromu s mláďaty. Trpělivě také odpovídal na naše nejrůznější laické otázky.

Zajímavé akce se zúčastnilo bezmála 40 osob. Snad všichni jsme se poučili, mnozí jsme zjistili, jak málo vnímáme přírodu kolem sebe, kolik krásných detailů nám uniká. Jen se na chvilku zastavit… Velká škoda, že téměř chyběly skočické děti.

Plzeňské turistky na závěr návštěvy vřele uvítaly nabídku kronikářky obce p. Jarolímové nahlédnout do naší novorománské kapličky Nejsv. Trojice z r. 1865. Vše samozřejmě s odborným výkladem.

Za SOS Alena Vozárová, foto Eliška Vozárová

foto z akce na http://sos-skocice.rajce.idnes.cz/Skocicke_setkani_s_ornitologem